Bier in een week?
Thuis bier brouwen is een prachtige hobby. Vaak begint zoiets met een brouwpakket van bijvoorbeeld Brewmonkey waarmee je de smaak te pakken kunt krijgen met een pan op het fornuis in de keuken.
Toch haken sommige mensen af na een paar keer brouwen. Wát een werk voor zo weinig flesjes bier! En wat duurt het lang totdat de bierflesjes opnieuw vergist zijn en je eindelijk je bier kunt proeven... En wanneer je je wat meer gaat verdiepen in hoe je goed bier kunt maken, dan verdwaal je op het internet al snel in een woud van conservatieve meningen, waarbij bijna niemand een compleet overzicht geeft van hoe je nu precies te werk moet gaan.
Met deze website probeer ik een moderne manier te laten zien waarop je thuis bier kunt brouwen, waarbij er binnen één week al resultaat is en waarbij er meteen twintig liter bier wordt gemaakt. Het bevat niet alleen een overzicht van de spullen die je nodig hebt, maar ook het complete proces waarmee het bier wordt gebrouwen. Dit is zeker niet de enige of beste manier om bier te maken, iedere brouwer heeft vaak zijn eigen werkwijze en methodes. Maar als beginnend brouwer kan dit houvast geven om in ieder geval één compleet proces te zien, en ervaren brouwers kunnen misschien nog ideeën opdoen voor hun eigen proces.
Voor de ervaren bierbrouwers: Lees hier hoe het kan dat je bier in slechts 1 week kunt maken
Hoe te beginnen
Bier maken is best eenvoudig; maar lekker bier maken is iets waar je je hele leven mee bezig kunt zijn. Er is erg veel informatie te krijgen in talloze boeken, websites en YouTube afleveringen. Maar net zoals vroeger leer je vaak als beginnend brouwer de echte kneepjes van het vak van een brouwmeester, zoals deze vaak te vinden zijn bij de verschillende biergildes die ons land rijk is.
- Boeken over bierbrouwen
- Websites en Forums over bierbrouwen
- Youtube kanalen over bierbrouwen
- Lid worden van een bier brouw gilde
Benodigde spullen
Op deze pagina geeft ik een overzicht van alles wat ik gebruik voor het brouwen. Er zijn links naar verschillende webshops en er wordt steeds aangegeven wat het ongeveer kost.
Aanschaffen van de benodigde spullen voor het brouwen
De brouwcyclus
Wanneer je bier in een week gaat maken, dan krijg je deze cyclus van activiteiten:
Zaterdag brouwdag: Schroten - Maischen - Koken - Koelen
Zondag t/m woensdag: Vergisten
Donderdag en vrijdag: Carboniseren - Vullen - Schoonmaken
Zaterdag is de drukste dag. Het heet een brouwdag omdat je zeker in het begin veel tijd kwijt aan alle stappen. Van begin tot eind moet je ongeveer vijf uur rekenen. Daarna gaat de gist aan het werk en aan het einde van de week kan je dan je eigen gemaakte bier in vaten of flessen stoppen.
Voorbereidingen
De brouwdag
- Schoonmaken en desinfecteren
- Schroten van de granen
- Brouwzouten en melkzuur toevoegen
- Hoppen afmeten
- Maischen
- Koken
- Koelen
- Vullen van vergistingsvat en toevoegen van gist
- Schoonmaken en desinfecteren aan het einde van de brouwdag
Vergisten
Vullen