Schoonmaken en desinfecteren

Aan het begin van de brouwdag is het schoonmaken geblazen. Zeker wanneer de spullen een tijd niet gebruikt zijn, verzamelen zich stof en schimmel. Ik begin iedere brouwdag met het vullen van de brouwketel met water en alle spullen die in aanraking gaan komen met het bier. Met behulp van de inductieplaat verwarm ik het water tot een graad of 50 celcius, en gebruik dan Oxiclean of Enzybrew om alles grondig schoon te maken.

IMG_20240609_123726

Retina Image

5011640_Enzybrew_10_detergent_pot_750g_1_1920x1920

Oxiclean is een schoonmaakmiddel op basis van actieve zuurstof (denk aan een vlekverwijderaar voor de was). Een nieuwer schoonmaakmiddel is Enzybrew 10, dat met behulp van enzymen werkt. Beide werken het beste met warm water, gewoon een kwestie van een half uur wachten en alles blinkt weer.

Het vat waarin we later het bier laten vergisten, ik gebruik een Keg King Fermentasaurus Snub Nose, moet natuurlijk ook eerst schoongemaakt worden met Oxiclean of Enzybrew. Dat kan met een "Keg Washer" die water met het schoonmaakmiddel met een pomp omhoog spuit, maar het kan ook gewoon met warm water uit de kraan in de keuken.

IMG20231117102747

IMG20231117115155

Het fermentatievat moet natuurlijk helemaal schoon zijn, maar bovendien nog gedesinfecteerd. Een geweldig middel is Star San, wat slechts een contacttijd van vijf minuten nodig heeft, waarna alle enge beestjes uitgeschakeld zijn. Je hoeft niet na te spoelen, en een beetje schuim is helemaal niet erg:

Retina Image