Na een paar dagen is de biergist klaar met het opeten van de suikers. Er zit nu alcohol in het bier, en er is een heleboel koolzuurgas ontsnapt via het ventiel. Door die "Spunding valve" is ongeveer 12 psi aan druk vastgehouden, en die koolzuur is gedeeltelijk opgelost gebleven in het bier. Tijdens de vergisten was de temperatuur meestal rond een graad of 20, en dan lost CO2 niet heel goed op. Maar na de Cold Crash naar een graad of vijf celcius kan het bier meer koolzuurgas opnemen, en krijg je meer "prik in je bier". Je kunt nu al een kraantje aansluiten op de fermenter en proeven of je bier al lekker is!
Maar we willen meer koolzuur in het bier, dit geeft een frisse smaak en lekker mondgevoel. De bedoeling is dat je allemaal belletjes naar boven ziet bubbelen als je het bier in een glas schenkt, en dat er een mooie schuimkraag ontstaat. We gaan dit bereiken door extra koolzuur toe te voegen met een gasfles, dit wordt ook wel geforceerde carboniseren genoemd.
Als eerste zetten we het bier over van het fermentatievat naar een Corny Keg. Hierdoor blijft de onderste laag gist achter en heb je relatief helder bier in je keg.
Natuurlijk hebben we de keg van te voren schoon gemaakt, gevuld met water met Starsan, en deze oplossing hebben we met een gasfles compleet er uit geduwd. De Corny Keg is dus in het begin helemaal gevuld met koolzuurgas.

We gebruiken een gasfles met koolzuur om het bier uit het fermentatievat te duwen naar de keg. Met de spunding valve op de corny keg laten we de koolzuur ontsnappen terwijl het bier steeds hoger komt in het vat. Hierdoor komt er geen zuurstof bij het bier.

We zetten daarna de gevulde keg met het bier in de koelkast, en sluiten een gasfles aan met de normale druk van 12 psi. Normaal gesproken zou dat ongeveer een week duren voordat het bier gecarboniseerd is op het gewenste nivo.

Maar daar gebruiken we nog een extra truuk; we hebben deze deksel gekocht voor de Corny Keg met een extra aansluiting en een bruissteen:

Hierdoor gaat het carboneren veel sneller, na een dag of twee zitten we op het gewenste niveau. Belangrijjk natuurlijk om de koelkast zo koud mogelijk te zetten tijdens het carboniseren.